Een waterschap is een regionale overheidsinstantie. Een waterschap heeft de taak om de waterhuishouding te regelen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van waterkeringen, het regionale waterbeheer en het zuiveren van afvalwater. Een waterschap wordt ook wel hoogheemraadschap genoemd. Nederland is onderverdeeld in 23 waterschappen.
Een waterschap is een gedecentraliseerd overheidsorgaan de taken liggen uitsluitend op het gebied van de waterstaatzorg. De provincies bepalen het strategische (water)beleid. Zij vervullen een regiefunctie en toezichthoudende taken op de uitoefening van het waterschap.
In een waterschap wordt de gang van zaken geregeld door een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een dijkgraaf. Het algemeen bestuur is samengesteld met vertegenwoordigers van categorieën belanghebbenden van het waterschap.
Deze categorieën zijn:
Het algemeen bestuur wordt voor een periode van vier jaar gekozen.
Het waterschap heeft een grondwettelijke basis (art. 133) en is verankerd in de Waterschapswet en het Waterschapsbesluit.
Waterschappen zijn in beginsel verantwoordelijk voor de waterkeringzorg (het beheer, de bescherming en het onderhoud van dijken en duinen ter voorkoming van overstromingen), het waterkwantiteitbeheer (beheersing van het grondwaterpeil in het beheerde gebied door gemalen, stuwen en sluizen, door het onderhoud van watergangen en de aanleg van waterberging) en het waterkwaliteitbeheer (zorg voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater). Ook kunnen zij daarnaast nog andere taken zoals (vaar)wegenbeheer opgedragen krijgen.
De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) regelt dat gemeenten ieder jaar de waarde van onroerende zaken, zoals woningen en bedrijven, taxeren. Het waterschap gebruikt de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.